Verwarming zonder gas

Sloop muurtjeZoals in Het idee beschreven is hebben we in onze zoektocht naar verwarming de nodige technieken bekeken. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een pelletkachel met CV aansluiting.

Bij Hout-Kachel.eu hadden ze wat wij zochten en tegen een betaalbare prijs. Onze keuze was gevallen op de Tim System Aquas 22 met CV aansluiting. Tim System is gevestigd in Servie sinds 1999, een land waar gas niet zo vanzelfsprekend is als bij ons dus je mag verwachten dat ze daar voldoende kennis hebben over alternative vormen van verwarming. Verder is de prijs van deze kachel voordeliger dan vergelijkbare kachels en omdat we niet wisten waar we aan begonnen wilde we niet direct diep in de buidel tasten hebben we voor deze kachel gekozen. Tot nu toe geen spijt van deze beslissing, hoewel er misschien wel wat dingen beter zouden kunnen aan de kachel.
Prima kachel, maar niet de stilste in zijn soort. Met name de ventilatoren zijn duidelijk te horen. Verder eigenlijk geen nadelen aan deze kachel kunnen ontdekken.

We hadden het voordeel dat we een gashaard hadden en daarvoor al een pijp naar het dak. We hoefde dus geen gaten in vloeren / plafonds te zagen, maar moeten wel even het muurtje weg te halen, de muur er achter opknappen, de vloer aanvullen elektriciteit omleggen en zo nog wat kleine dingen.
Behalve dat moest de warmte uit de kachel naar de CV leidingen toe worden gebracht. De originele ketel hing op zolder en het systeem is zo gemaakt dat het vanuit de zolder verdeeld werd. De meest logische oplossing is dus om de CV leidingen van pelletkachel naar zolder te laten lopen. Met de aanleg van de leidingen zijn er gelijk kogelkranen tussen gezet zodat we de kachel op eenvoudige wijze van de CV leidingen kunnen afkoppelen in geval van nood.

Hoe bevalt een pelletkachel

Tim System Aquas 22 met CV aansluiting Bij een moderne CV ketel is het een kwestie van (laten) ophangen, één keer per jaar onderhoud en verder niets. Met een pelletkachel ga je iets meer back to basic. Je moet wat doen voor de warmte.
Het gezellige van een pelletkachel in de woonkamer is dat je de vuurhaard ziet en echte vlammen ziet. De warmte is voor een deel stralingswarmte, maar door slime ventilatoren in de kachel verwarmt de kachel de hele ruimte terwijl de kachel zo opgesteld staat dat alleen de zitkamer direct verwarmt zou worden. De hele ruimte wordt heerlijk verwarmd.
Hoewel we in alle jaren dachten dat we voldoende warmte hadden van onze combi-ketel was het opvallend dat de warmte afgifte van de radiatoren beter is met de pelletkachel. De water temperatuur staat op 60 graden, maar dit lijkt warmer dan wat we ooit met de combi-ketel gehaald hebben. Een compliment van onze kinderen omdat het boven lekker warm is.

Zijn er dan ook nadelen?
Het is meer werk dan een CV ketel. Als het buiten koud is, dan gaat er per dag een zak pellets in de kachel. Als je het niet koud wil hebben dan moet je zorgen dat de kachel gevuld blijft.
De zakken met pellets moet je ergens bewaren. Wij bestellen per keer ongeveer 1.000 kg pellets, per jaar hebben we ongeveerd 1.500 kg nodig. De pellets moet je ergens laten. Verder worden de pellets "voor de deur" afgeleverd en moet je er zelf voor zorgen dat de pellets in de opslag terecht komen. Je kan van alles verzinnen (constructies op wieltjes, enz.) maar het is meer werk dan gas uit de gasleiding.
De kachel moet regelmatig schoon worden gemaakt. Iedere twee á 3 dagen het ruitje schoon maken en de as verwijderen. Iedere maand uitgebreid schoonmaken.

Zijn de nadelen ook echt nadelen?
Dat hangt van jezelf af en met welke instelling je in het leven staat. Ja, je moet wat meer doen voor de warmte maar het geeft je meer een gevoel hoeveel energie je gebruikt en je werkt ook echt voor je warmte.

PelletsEen ander punt van de pelletkachel is dat je meer onafhankelijk bent van de overheid en grote energieleveranciers. Pellets kan ik bij verschillende ondernemers in Nederland, Belgie of Duitsland kopen. Verder wordt je niet onverwacht geconfronteerd met bijbetalingen omdat je teveel energie gebruikt.
Pellets worden door veel grote bedrijven gebruikt voor het opwekken van warmte. Kolencentrales worden met biomassa bijgestookt, die biomassa zijn pellets. Voor huishoudens is voldoende afvalhout om pellets van te maken, maar als kolencentrales scheepsladingen pellets verbranden om stroom van te maken dan krijg je vanzelf de situatie dat er een tekort ontstaat. Pellets verbranden en de warmte direct gebruiken is de meest rendabele manier van energie omzetting. Pellets verbranden en omzetten naar elektriciteit is veel minder rendabel omdat er bij het omzetten naar elektriciteit verliezen optreden.

De uitstoot van fijnstof en CO2, dat is een lastige kwestie. Uit onderzoek is gebleken dat een pelletkachel minder fijnstof uitstoot dan een houtkachel of bijvoorbeeld een BBQ. Hoe het in verhouding is met een auto, boot of vliegtuig, om eerlijk te zijn geen idee. CO2 wordt uitgestoten bij verbranding, of het nu om gas gaat, pellets of hout, CO2 komt vrij. Bij hout en pellets worden planten verbrand en die planten nemen CO2 op. Er zijn deskundige die om die reden zeggen dat een pelletkachel CO2 neutraal zijn, er zijn ook deskundige die beweren dat het niet zo is. Wie het weet mag het zeggen.

Voor ons is de pelletkachel een goed alternatief voor een gas gestookte verwarming. Er zullen vast mensen zijn die er anders over denken, alternatieven genoeg maar je kan er ook voor kiezen om voorlopig met gas te blijven verwarmen en af te wachten wat er verder ontwikkeld wordt.