Een boiler voor warm water

Wat eenvoudig klinkt kan soms lastiger zijn dan het lijkt. Koop een elektrische boiler met een warmtewisselaar. Sluit de boiler aan op de plaats van de combi-ketel en laat het door de pelletkachel verwarmde cv water door de warmtewisselaar lopen.
Ik moet zeggen, het is gelukt.

De boiler hebben we, net als de pelletkachel, aangeschaft bij Hout-Kachel.eu. Met de pelletkachel hadden we een goede ervaring en de prijs van de producten is zeker niet hoog te noemen. Natuurlijk even op internet gekeken bij andere leveranciers, maar daar was de boiler overal duurder.
Een groot gezin, we hebben 3 kinderen, dus veel waterverbruik. Een boiler van 200 liter dus.

Man, man, man, wat is zo'n ding lomp en zwaar om naar boven te krijgen. De boiler weegt 80 kilo en heeft afmetingen van lomp bij lomp. Ik kan je vertellen dat toe de boiler eenmaal op zolder was dat niemand het koud had.
Reminder to myself: "De volgende boiler komt in de schuur en niet op zolder."

Het aansluiten van de boiler.

Voordat we overstapte op de boiler hebben we de groepenkast uitbereid. We zijn van 1 fase naar 3 gegaan en er zijn de nodige groepen bijgeplaatst. De bedoeling is dat na de boiler er een inductie kookplaat wordt geinstalleerd en die heeft zo wie zo een zwaardere aansluiting nodig. Nu hebben we de luxe dat de boiler, de wasmachine en de wasdroger alle drie op een andere groep zitten en het geen probleem is als alles tegelijkertijd aan staat.

bey bey combi-ketelWaterleiding verlengen en aansluiten op de boiler. Stekker in het stopcontact en ...... na een paar uur warm water. Stap 2 om van het gas af te kunnen gaan was gezet en we konden afscheid nemen van de combi-ketel die ons jaren lang van warmte en warm water had voorzien.
Warmte van de pellet kachel, warm water uit de boiler.

Stroomverbruik van de boiler

Meten is weten, dus ben ik het stroomverbruik van de boiler gaan meten. De boiler heeft geen "inteligentie" en het enige wat het ding doet is het water op temperatuur houden.
Een mooi moment voor een meting en in een maand tijd kwam ik uit op een gemiddelde dan 15 kWh per dag, met een prijs van € 0,21 per kWh is dat € 3,15 per dag, ongeveer € 94,50 per maand aan stroom extra voor warm water. Aan gas waren we het laatste jaar ongeveer € 30,= per maand kwijt voor warm water en eten koken. Behoorlijk wat meer aan kosten dus!
Ik kan zeggen: een boiler op deze manier is niet rendabel.

Boiler zonder stroom

Het idee achter de boiler was dat de pelletkachel de boiler zou verwarmen om op die manier stroom te bespaken en de pelletkachel optimaal te benutten. Het idee is heel simpel, het water wat door de radiatoren stroomt laten we ook door de warmtewisselaar van de boiler stromen. Kachel aan, boiler warmt op.

Denkfout
Als de pelletkachel aan gaat, dan gaat de pomp voor het CV-water stromen. Als de pelletkachel uit gaat, dan blijft de pomp draaien totdat een bepaalde temperatuur bereikt is ...... en ik dacht dat de pomp een bepaalde tijd zou blijven draaien.
Gevolg: de boiler ging het CV water verwarmen.

Installatie regelklepOplossing: een regelklep
Voor ieder probleem op oplossing en deze was weer gemakkelijker bedacht dan uitgevoerd. Een elektrische regelklep tussen de CV leiding naar de warmtewisselaar en ervoor zorgen dat deze alleen open gaat als de kachel brand.
Om deze oplossing werkend te krijgen moet bekend zijn wanneer de kachel brand en aan de hand daarvan moet de klep open of dicht. Behalve dat moet de boiler intiligent worden zodat deze niet gaat verwarmen vlak voordat de pelletkachel aan gaat. Stukje home automation die de regeling op zich neemt. Het stuk home automation voor de boiler staat hier beschreven: Home automation Boiler Project Voor de zekerheid heb ik een schakelaar gemonteerd waarmee ik altijd elektriciteit naar de boiler kan laten gaan. Als de home-automation het niet doet kan ik tenminste nog warm douchen.

Opnieuw meten
Inmiddels zijn we zover dat de boiler geen stroom meer verbruikt (in de winter). De pelletkachel zorgt 100% voor het warmwater in de boiler.
Als de pelletkachel een uur brand dan warmt deze de boiler van 10 graden naar 43 graden, de hele boiler. In de meeste gevallen is de boiler niet helemaal leeg en is het bovenste deel 62 graden en wordt de onderkant aangevuld met koud water. Met twee uur per dag kan de pelletkachel de boiler op temperatuur houden. In de winter brand de kachel meer dan twee uur per dag dus voldoende om de boiler, zonder stroomverbruik, op temperatuur te houden.

Boiler aansluiten - Leidingenwerk

Leidingen BoilerInmiddels is de zolder omgebouwd naar een
A: machine kamer van een boot
B: een kerncentrale
C: gewone zolder
D: bij een 1 of andere nerd thuis
E: Verdrietig = geen idee
F: echt geen idee

Toch valt het nog wel mee. Het grote verschil met een combi-ketel is dat daar alle leidingen aan de onderkant de ketel in gaan en hier alles vanaf de zijkant. Ik zal per soort aangeven waar de leidingen en andere dingen voor zijn.

Waterleidingen
Waterleiding
Er lopen wat meer waterleidingen dan normaal. Voor de boiler is alleen een koudwaterleiding nodig en een warmwaterleiding. Wij hebben ooit besloten om voor de wachmachine een Hotfill systeem aan te schaffen. Met dit systeem wordt de wasmachine gevuld met warm water en hoeft deze het water minder of niet te verwarmen (afhankelijk van de gewenste temperatuur). Het Hotfill systeem zorgt ervoor dat alleen het eerste water verwarmd wordt aangeleverd zodat het spoelen gewoon met koud water gebeurd. In de oude situatie gebruikte we het water uit de combi-ketel (gas) om de wasmachine mee te verwarmen, nu gebruiken wat het water uit de boiler wat door de pelletkachel verwarmd wordt.
Meer informatie over het Hotfill systeem

CV Leidingen
CV-leidingen
Om de boiler (bij) te verwarmen vanuit de pelletkachel moesten de CV-leidingen naar de warmtewisselaar van de boiler lopen. Omdat we dicht bij de aansluiting van de combi-ketel zaten was dit klusje zo gedaan. Het rode ding bij de CV leidingen is de regelklep en op het hoogste punt hebben we een automatische ontluchter geplaatst zodat de lucht automatisch uit de leidingen kan gaan.

Draden en kastjes De vierkante kastjes en draden zijn van de home automation. Niet alleen de regelklep wordt bediend, maar ook alle informatie van de boiler wordt uitgelezen. Op die manier weten we wat de temperatuur onderin de boiler is, bovenin de boiler, in de CV leidingen en het stroomverbruik van de boiler.
Veel sensoren die veel informatie kunnen afgeven. Hoewel het systeem inmiddels redelijk automatisch verloopt, kan het handig zijn om de verschillende zaken te controleren.
De boiler MOET dagelijks meer dan 1/2 uur boven de 60 graden zijn om legionella te voorkomen.
Scherm Home Automation