Zonder Gas, Het Idee

Een paar jaar geleden hebben we het besluit genomen om te investeren in zonnepanelen. Hoewel de ligging van het dak Oost - West is hebben we toch zonnepanelen laten plaatsen.
Het plaatsen van zonnepanelen is gedaan voordat we van plan waren om van het gas af te stappen en staat los van het Zonder Gas project.

Het begin

Onze verwarmingsketel begon slecht te worden en we kregen het advies om deze binnen een jaar te vervangen. Vanuit Den Haag kwamen de eerste berichten dat Nederland van het gas af zou moeten. Niet veel later werd duidelijk dat sommige gemeenten wilde expirimenteren met wijken die van het gas af moesten.
Niet echt een rooskleurige toekomst om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen.

Ons huis is voorzien van een CV systeem met radiatoren in iedere kamer. De radiatoren zijn de radiatoren die bij de bouw van de woning er in zijn gehangen. Dit is een belangrijk gegeven omdat de radiatoren van het type zijn wat heet water nodig heeft om te kunnen functioneren en niet functioneren met lauw water. Lauw water wordt onder andere gebruikt voor vloerverwarming en er zijn radiatoren die hiermee kunnen functioneren.
Het vervangen van alle radiatoren is een behoorlijke investering, net als bijvoorbeeld vloerverwarming door het hele huis o.i.d.
Hoe de ontwikkelingen van verwarming er uit gaan zien is iets als in een glaze bol kijken. Zijn we over 15 jaar aangesloten op "stadsverwarming" of een ander centraal systeem of blijven we individueel voor onze warmte zorgen?

We hadden geen zin in een zware investering, maar er moest wel iets gebeuren omdat de CV ketel op het punt van instorten stond.

Warmtepomp
Een wamtepomp haalt de warmte ergens uit en geeft deze af, het is een soort omgekeerde koelkast. Het idee is natuurlijk heel mooi en er zijn verschillende uitvoeringen.
Het idee verwarming kan gekoppeld worden aan koelen, in de winter haal je de warmte uit de buitenlucht en verwarm je binnen, in de zomer doe je het andersom. Iedere ruimte in huis krijgt een airco unit en er zullen behoorlijk wat leidingen door het huis getrokken moeten worden en buitenunits geplaatst worden.
Dit type warmtepomp is om meerdere redenen afgevallen, overal (lelijke) units en er zal het nodige verbouwd moeten worden.

Een warmtepomp aansluiten aan de CV radiatoren.
Het idee is vrij eenvoudig uit te voeren als wij geen heet water nodig zouden hebben. Alle radiatoren zouden dus vervangen moeten worden om een goed werkend systeem te krijgen. Verder heeft een warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt het nadeel dat er veel warmte vraag is als het buiten koud is en er juist dan weinig warmte uit de lucht gehaald kan worden.
Een warmtepomp die de warmte gebruikt uit het grondwater / bodem heeft leidingen diep in de grond nodig, niet makkelijk bij een bestaande woning.
Kortom, radiatoren vervangen en een systeem wat bij kou minder werkt, genoeg reden om af te laten vallen.

Infrarood
Met infrarood verwarm je alleen waar je de wamte nodig hebt en het werkt direct als je het aanzet. Systeem werkt met panelen die infrarood warmte uitstralen en in de woonkamer zouder al zeker drie panelen nodig zijn.
Monique (mijn vrouw) vond het lelijk als je dergelijke panelen aan het plafond of aan de muur zou hangen. Dit was al genoeg reden om hier niet naartoe over te stappen.
Behalve dat de familie het niets vond is er nog een ander probleem. Per paneel moet er stroom aangelegd worden en het opgenomen vermogen zorgt ervoor dat er meerdere groepen naar een plafond getrokken moeten worden. Geen probleem bij nieuwbouw, maar in een bestaande woning wordt het snel lelijk en is het behoorlijk veel werk.

Houtkachel
Eigenlijk al een lang gekoesterde wens om een houtkachel in huis te hebben. Blokken op het vuur, mooie vlammen ....... Maar het moet als verwarmig kunnen dienen.
Er zijn systemen waarbij water opgewamt wordt door de warmte van de houtkachel. Hierdoor kan het hele huis verwamt worden doormiddel van de kachel.
Bijna ideaal, hout op de kachel en je verwarmt je hele huis. Het is alleen wel een systeem waarmee je bezig moet blijven om het warm te houden. Dit betekend dat er altijd een "stoker" thuis moet zijn en dat het redelijk ongecontrolleerd gebeurd.

Pelletkachel
We waren al eens bij mensen op bezoek geweest die een pellet kachel hadden en het idee was zeker de moeite waard om verder naar te kijken.
Pelletkachels regelen zichzelf afhankelijk van de warmtevraag. Een pellet kachel kan zelf regelen hoeveel pellets er op het vuur worden gegooid, kan zelf uitgaan door geen pellets meer te laden en kan zelf starten. Je hoeft dus niet na te denken over het stoken van de pellet kachel en de kachel kan zelf starten en stoppen. Om de zaak compleet te maken bestaan er pellet kachels die aan de CV gekoppeld kunnen worden en heet water door de CV leidingen laten lopen.
Op pelletkachels werd subsidie gegeven toen we deze aanschafte waardoor de aanschafprijs onder de prijs van een nieuwe HR CV-ketel was. Natuurlijk kon het niet één op één op de plek van de CV ketel.
Lees meer over de installatie en het gebruik van de pellet kachel op deze pagina.

Warm water

Nadat het verwarmingsprobleem was opgelost ontstond er een nieuw probleem. De combi-ketel die we hadden was toe aan vervanging en zorgde ook voor warm water om te douchen en bijvoorbeeld in de keuken.
Opnieuw op zoek naar een alternatief. Nu zijn er weinig alternatieven als je geen gas wil gebruiken. Je kan kiezen voor een boiler of een doorstroom verwarmer. Deze laatste verwamd het water terwijl het er doorheen stroomt.
Het idee van doorstromen is niet verkeerd, maar ....... werkt 100% op elektriciteit en kan niet met een alternatieve manier werken. Wat je wel kan doen is een "voorverwarming" in de vorm van een zonne boiler installeren, maar verder zijn er geen mogelijkheden. Iets anders is dat ons gezin bestaad uit 5 personen, behoorlijk wat warmwater vraag dus.
De wachmachine heeft een "Hot Fill" systeem waardoor deze ook aan de warmwaterleiding aangesloten kan worden. Na het nodige zoekwerk is de keuze gevallen op een boiler met warmtewisselaar. De warmtewisselaar kan aangesloten worden op de CV leiding waardoor de boiler niet alleen elektrisch verwarmt wordt, maar ook door de warmte uit de pelletkachel.
De boiler waarvoor we gekozen hebben heeft twee warmte wisselaars waardoor deze in de toekomst ook aangesloten kan worden aan een zonnewarmte systeem.

Een boiler met warmtewisselaar aangesloten op de CV ketel gaf wat uitdagingen die opgelost moesten worden.
Lees meer over de installatie van de boiler en het aansluiten op de pellet kachel.