04 - Bouw je eigen thermometer 1/3

Bouw je eigen thermometer in Home Assistant doormiddel van een Node MCD ESP8266 en een DHT22 sensor.

Bekijk bouw je eigen thermometer op youtube
Bekijk Bouw je eigen thermometer in Home Assistant doormiddel van een Node MCD ESP8266 en een DHT22 sensor op YouTube.

Dit is het eerste deel van het zelf maken van een thermometer. In dit deel zullen we zien hoe we op eenvoudige manier een thermometer kunnen maken en deze kunnen koppelen aan Home Automation.

Er is gebruik gemaakt van eenvoudig verkrijgbare componenten die zonder te solderen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Als je de verschillende componenten in China besteld, dan ben je nog geen € 5,= kwijt voor deze thermometer.

Wat heb je nodig?

Om dit project uit te voeren heb je het volgende nodig:
* Een Node MCU ESP8266 bord
* Een DHT22 sensor
Optioneel
* Dupont verbindingskabels
* Bread Board Test Ontwikkel bord
Ik heb gekozen voor de Node MCU ESP8266 omdat we hiermee op eenvoudige wijze de verschillende onderdelen kunnen combineren. De Node MCY EPS8266 heeft poorten waarmee de verschillende, in dit geval de DHT22, uitgelezen of aangestuurd kunnen worden. Verder is er standaard WiFi aan boord wat het uitwisselen van informatie eenvoudig maakt en door het toevoegen van bepaalde bibliotheken kunnen we op eenvoudige wijze communiceren met Home Automation.
Er zijn meerdere versies van de Node MCU ESP8266, het grote verschil is met name het interne geheugen en het aantal aansluitingen. Voor dit project is de Node MCU ESP8266 V2 of de V3 een prima keuze.
Met een paar aanpassingen van bibliotheken en de code kan hetzelfde project ook gemaakt worden met een EPS32 bord.

De DHT22 sensor is een eenvoudige sensor voor het meten van temperatuur en luchtvochtigheid, ideaal voor het maken van een thermometer. De DHT22 sensor is een stabiele sensor, het enige "nadeel" is de sample rate, de frequentie waarmee de sensor bevraagd kan worden. Deze is 0.5 Hz, 2 keer per seconden.
Hoewel 2 keer per seconden veel lijkt, is het voor het MCU EPS8266 traag. Het uitlezen moeten we dus afremmen.

Om het tijdelijk monteren eenvoudig te maken maak ik gebruik van een Bread Board, een experimenteer bord. In het Bread Board kunnen eenvoudig de verschillende componenten geprikt worden en kunnen verbindingen gemaakt worden met verbindingskabels, Dupont kabels.

De gemaakt opstelling wordt gevoed doormiddel van een USB voedingskabel en een standaard USB adapter. Omdat de thermometer altijd aangesloten zal zijn aan de stroom is geen rekening gehouden met stroomgebruik. De WiFi blijft constant aan. Voor een meer energie zuinige oplossing zou de WiFi uitgeschakeld kunnen worden, de temperatuur minder vaak gecommuniceerd kunnen worden en de Node MCU8266 in een Deep Sleep mode gezet worden. Als dit gedaan is, dan zou er ook een batterij of bijvoorbeeld accu en of zonnepaneel voeding gebruikt worden.

Aansluit schema

Bij het gebruik van korte kabels heb ik geen problemen ondervonden om alles volgens het onderstaande schema aan te sluiten. Als de aansluit draden wat langer zijn dan moet er een 10K weerstand tussen de plus en de data kabel geplaatst worden.
Schema thermometer

Arduino code

Toegevoegde bibliotheken:
* PubSubClient
* DHT-Sensor Library
* Adafruit Unified Sensor (komt automatisch mee met de DHT-Sensor)

Klik hier voor de Arduino Code

Config.yaml

Toegevoegde code:
Klik hier voor de Config.Yaml Code