04 - Bouw je eigen thermometer 2/3 en 3/3

Bouw je eigen thermometer in Home Assistant doormiddel van een Node MCD ESP8266 en een DHT22 sensor. Een uitbereiding met een display en een bewegingssensor.

Bekijk bouw je eigen thermometer 2/3
Bekijk Bouw je eigen thermometer in Home Assistant doormiddel van een Node MCD ESP8266 en een DHT22 sensor op YouTube.

We gaan kijken hoe we de thermometer uit deel 1 kunnen verbeteren zodat we niet alleen de temperatuur met Home Assistant kunnen uitlezen maar ook bij de thermometer zelf. Om te voorkomen dat we in de nacht felle displays hebben gaan we de display zo maken dat deze automatisch dimt bij zonsondergang.
Verder gaan we een bewegingssensor toevoegen om ervoor te zorgen dat de temperatuur alleen wordt weergegeven als er iemand in de buurt is. Wat heb je aan een display die aan is als er niemand in de buurt is?
Er is gebruik gemaakt van eenvoudig verkrijgbare componenten die zonder te solderen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Als je de verschillende componenten in China besteld, dan ben je nog geen € 5,= kwijt voor de complete thermometer.

Wat heb je nodig?

Deel 1:
* Een Node MCU ESP8266 bord
* Een DHT22 sensor
Optioneel
* Dupont verbindingskabels
* Bread Board Test Ontwikkel bord
Deel 2:
* 8 digit display met MAX7219 chip
Deel 2:
* AM312 pir sensor
De 8 digit display met MAX7219 chip is vrij gangbaar en eenvoudig te koop, in China kan je deze display voor minder dan € 1,= bestellen en laten thuisbezorgen. De MAX7219 display is eenvoudig aan te sturen vanuit de ESP8266. Hetzelfde geldt voor de gebruikte bewegingssensor. Deze heeft mij iets meer dan € 1,= gekost maar is een hele stabile sensor waar je veel leuke projecten mee kan doen.

Om het tijdelijk monteren eenvoudig te maken maak ik gebruik van een Bread Board, een experimenteer bord. In het Bread Board kunnen eenvoudig de verschillende componenten geprikt worden en kunnen verbindingen gemaakt worden met verbindingskabels, Dupont kabels.

De gemaakt opstelling wordt gevoed doormiddel van een USB voedingskabel en een standaard USB adapter. Omdat de thermometer altijd aangesloten zal zijn aan de stroom is geen rekening gehouden met stroomgebruik. De WiFi blijft constant aan. Voor een meer energie zuinige oplossing zou de WiFi uitgeschakeld kunnen worden, de temperatuur minder vaak gecommuniceerd kunnen worden en de Node MCU8266 in een Deep Sleep mode gezet worden. Als dit gedaan is, dan zou er ook een batterij of bijvoorbeeld accu en of zonnepaneel voeding gebruikt worden.

Aansluit schema

Bij het gebruik van korte kabels heb ik geen problemen ondervonden om alles volgens het onderstaande schema aan te sluiten. Als de aansluit draden wat langer zijn dan moet er een 10K weerstand tussen de plus en de data kabel geplaatst worden voor de DHT Sensor.
Display thermometer
Bewegingssensor thermometer

Arduino code

Toegevoegde bibliotheken:
* PubSubClient
* DHT-Sensor Library
* Adafruit Unified Sensor (komt automatisch mee met de DHT-Sensor)
* LedControl

Klik hier voor de Arduino Code

Config.yaml

Toegevoegde code:
Klik hier voor de Config.Yaml Code